Circuit în familie – rugăciune și meditație (II)

Am lăsat liniștea Mestecănișului și ne-am îndreptat către Mănăstirea Moldovița. Era ceva mai multă animație acolo: câteva tarabe cu mărfuri locale, câteva mașini și lume mișunând.

Am trecut de zidul înalt de 5 metri și gros de 1,5, ce înconjoară mănăstirea, pentru a găsi în mijlocul ansamblului o bijuterie de construcție.

05 - Moldovita_ChiqueRomania (1)_site

Această mănăstire se găseșteîntre două pâraie: Moldovița și Ciumârna. Prima biserică a mănăstirii, construită sub domnia lui Alexandru cel Bun (1402-1410) s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren pe la sfârșitul secolului XV. Ea a fost construită din nou (și este cea pe care o putem vedea azi), pe un teren mai plat, în apropierea celei vechi și a fost sfințită sub același hram, “Buna Vestire”, de către domnitorul Pentru Rareș în 1532. O dată cu această nouă mănăstire este ridicat și zidul cu turnurile de apărare iar în 1610-1612 este construită și clisiernița ce a folosit drept locuință și școală de copiști și miniaturiști (aici s-au copiat și împodobit multe cărți bisericești ce se găsesc acum la Mănăstirea Dragomirna).

05 - Moldovita_ChiqueRomania (2)_site

În ceea ce privește arhitectura tradițională, biserica are plan triconc, cinci încăperi despărțite de pereți cu uși pe mijloc, fiecare încăpere fiind acoperită, separat, printr-un sistem de boltire dar aduce și câteva elemente noi de arhitectură ce au fost utilizate numai în timpul domniei lui Petru Rareș: pridvorul deshis (al doilea de acest fel dupa Mănăstirea Humor), banca ce înconjoară biserica și tainița (încăpere deasupra camerei mormintelor unde se țineau, în cazul atacurilor otomane, odoarele bisericești) iar ca element artistic, pictura exterioară (de obicei nu se pictează bisericile la exterior). Se poate observa că fiecare Mănăstire are o culoare dominantă, Moldovița având roșu-brun (observă de asemenea albastrul Voronețului sau roșul-ocru al Humorului).

05 - Moldovita_ChiqueRomania (3)_site

Moldovita_Panorama1_site

05 - Moldovita_ChiqueRomania (4)_site

05 - Moldovita_ChiqueRomania (5)_site

05 - Moldovita_ChiqueRomania (6)_site

Moldovita_Panorama2_site

05 - Moldovita_ChiqueRomania (7)_site

05 - Moldovita_ChiqueRomania (8)_site

Dacă stai să observi picturile vei remarca atât scene bisericești, cât și istorice (Asediul Constantinopolului) sau motive naționale (peisaje, vegetație, costume etc.).

05 - Moldovita_ChiqueRomania (16)_site

05 - Moldovita_ChiqueRomania (17)_site

05 - Moldovita_ChiqueRomania (18)_site

M-am plimbat îndelung prin curte admirând frumusețea locului și observând oamenii care însuflețeau atmosfera. Când ne-am îndreptat spre maișna începuse să plouă dar nu m-am putut stăpâni să nu vizitez standul unui domn care vindea ii. M-am îndragostit la prima vedere de ia pe care am și achiziționat-o imediat și pe care am purtat-o cu atâta drag în Grecia.

Cu ia pe mine, am pornit către Mănăstirea Sucevița. Pe drum am oprit la o pensiune simpatică (Vila Lulu), în mijlocul naturii, unde am mâncat cea mai bună mâncare de hribi și am așteptat să se mai potolească ploaia.

_MG_3910-site

Când am ajuns la Sucevița era deja soare și cald. Aici am găsit și mai multă animație. Erau câteva grupuri măricele care vizitau mănăstirea în același timp cu noi.

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (2)-site

Aceasta a fost ridicată în 1584 prin contribuția familiei Movilă și se află pe valea râului Sucevița. Biserica poartă hramul “Invierea Domnului”. Arhitectural, planul este compus din naos, pronaos, altar, pridvorul deschis și gropnița. Ansamblul este înconjurat de un zid înalt de 6 metri și gros de 3m cu turnuri în colțuri și la intrare, având și un drum de strajă.

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (11)_site

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (1)_site

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (3)_site

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (5)_site

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (8)_site

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (9)_site

Din punct de vedere artistic, culoarea predominantă este verdele. Prezentă la toate mănăstirile cu pictură exterioară din nordul Moldovei, nici de aici nu lipsește compoziția “Arborele lui Ieseu” (genealogia lui Iisus) care se găsește pe fațada sudică. Pe fațada estică se află o compoziție mare, “Cinul” care este împărțită în șapte registre orizontale ce întruchipează ierarhiile cerești și pământești. Dintre toate mănăstirile, la aceasta, pictura s-a păstrat cel mai bine sș este și ultima din ciclul bisericilor cu pictură experioară (obicei practicat în timpul domniilor lui Ștefan cel Mare și a lui Petru Rareș).

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (10)_site

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (7)_2site

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (6)_site

La sfârșit, nu am putut rezista tentației de a mai da o tură de gradină. Aș mai fi stat, mai ales că dăduse soarele, dar mai aveam o bucată de drum măricică și ziua trecuse bine de jumătate.

06 - Manastirea Sucevita _ ChiqueRomaniaJPG (4)_site

Cu dragoste, Andreea

[va urma]

[citeste partea I aici]

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *