Sfântul Nicolae în România

În seara asta copiii din România își aranjează ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae. În principiu Moș Nicolae vine la copiii cuminți să le lase cadouri. Desigur, că în ziua de azi, și restul membrilor familiei își aranjează frumos ghetuțele, fiind un moment bun pentru a strecura în ghete câte un mic dar.

st-nichoas_chiqueromania-1

Curiozități despre Moș Nicolae:

  1. În principiu cadourile primite în ghetuțe sunt dulciuri

Obișnuiam să strâng toate dulciurile pe care le primeam cu ocazia acestor sărbători și să mă bucur de ele în perioada imediat următoare.

  1. Se spune că cei care nu au fost cuminți vor primi nuielușe

Eu nu am primit niciodată nuielușă deși aveam de fiecare dată emoții când verificam dimineață ce am primit. Este un Sfânt justițiar aducând, de fapt, mai mult pedepse.

  1. Moș Nicolae vine pe cal alb

Când eram mică nu știam chestia asta și parcă nici acum nu mi-l pot imagina așa. Oricum, se spune că sărbătoarea de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii.

  1. Cadouri lăsate sub pernă

Sunt zone în care cadourile sunt lăsate sub perna copiilor în timp ce ei dorm. Eu am primit cadouri cu această ocazie în ambele variante. Probabil pentru că eram prea mică să-mi lustruiesc singură ghetele.

  1. Este ocrotitorul săracilor

Există o legendă conform căreia se spune ca Sfântul Nicolae, aflând de trei fete sărace dintr-un sat, care nu aveau zestre și nu se puteau mărita din cauza asta, le-a aruncat pe geam niște săculeți cu bani și aceștia au nimerit prin șosete și încălțări. Se mai spune că el și-a vândut averea pentru a ajuta săracii.

Tu ți-ai aranjat ghetuțele?

Cu dragoste, Andreea

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *