Circuit în familie – rugăciune și meditație (I)

Te invit să continuăm drumul, în Județul Suceava, cu un tur spiritual. Pentru cei care nu știu, România este în proporție de aproximativ 81% de confesiune ortodoxă. Pe teritoriul țării sunt numeroase lăcașe de cult și pelerinaj marcate pe harta de mai jos. Desigur, și în Județul Suceava se poate observa cât de multe sunt. Noi am făcut turul într-o singură zi, fără grabă și am reușit să trecem pe la șase dintre ele.

00 - Map_ChiqueRomania_site

Poate că ești de alta confesiune sau poate că esti chiar orthodox. Asta e mai puțin important. Această călătorie vreau s-o împart cu cei înclinați către spiritualitate. Sunt niște locuri de o frumusețe rară, așezate într-un cadru frumos, care te pot primi să te reculegi, să te rogi sau să meditezi.

Mie îmi place să vizitez și interioarele dar ce mă impresionează cu adevarat este chiar curtea. Nimic nu se compară cu liniștea din curtea unei mănăstiri. Aș sta acolo o zi întreagă doar să simt aceeași liniște și în interior.

Aș menționa aici ca cei care vizitează aceste locuri doar din punct de vedere turistic să țină seama totuși că sunt niște lăcașe de cult și sunt oameni care chiar vin pentru reculegere. Am întâlnit în diverse locuri grupuri gălăgioase, care păreau că nici nu vor să fie acolo, dar insistau să deranjeze și pe alții.

Intreaga zi se anunța capricioasă din cauza vremii. Când am pleacat, era destul de înnorat dar cumva, ploaia ne-a cam ocolit.

Am pornit din vatra Dornei spre Mestecăniș. Sunt două mănăstiri acolo, una cu hramul “Înălțarea Domnului” și cealaltă cu hramul “Sfântul Pantelimon”. La “Înălțarea Domnului” am găsit porțile închise și n-am reușit nici să dăm de cineva care să deschidă. Am făcut în schimb cunoștință cu cățelușii de pe acolo și am făcut câteva fotografii. Situat la altitudinea de 1096m, acest lăcaș a fost ridicat în cinstea eroilor români căzuți pe front și a fost sfințit în anul 1999. Chiar dacă nu am putut intra, m-a surprins simplitatea ansamblului încă de la poartă. M-am mai plimbat pe cărare preț de câteva minute până când frigul a început să-mi intre în oase.

01 - Inaltarea Domnului_ChiqueRomania (1)-site

01 - Inaltarea Domnului_ChiqueRomania (3)-site

01 - Inaltarea Domnului_ChiqueRomania (2) -site

Ne-am oprit apoi la “Sfântul Pantelimon” unde erau porțile deschise. Poarta și curtea largă m-au făcut să cred că o să ajungem într-un complex foarte mare dar am fost surprinsă și de data asta. Am ajuns într-o incintă cu totul neobișnuita în comparație cu ce mai văzusem. Erau chiliile de-o parte și de alta iar în față se intra în biserică. Mi-a placut enorm curtea interioară care era micuță și pavată cu pietre. Liniștea era la ea acasa; doar un călugăr își îndeplinea sarcinile în tăcere și o pisicuța venita în vizită (cel mai probabil pentru mâncare), în rest, nu se mai arăta nimeni.

02 - Sfantul Pantelimon_ChiqueRomania (2)-site

02 - Sfantul Pantelimon_ChiqueRomania (4)-site

02 - Sfantul Pantelimon_ChiqueRomania (1)-site

manastirea mestecanis_ChiqueaRomania -site

02 - Sfantul Pantelimon_ChiqueRomania (3)-site

04 - Mestecanis_ChiqueRomania (3)-site

04 - Mestecanis_ChiqueRomania (1)-site

04 - Mestecanis_ChiqueRomania (2)-site

Cu dragoste, Andreea

 

[va urma]

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *